HOME
Home
Menú articles
Opinió
Temes a debat  

A l'Altraveu tenim un espai perquè tú també hi diguis la teva. Ens agradaria que ens fèssis saber la teva opinió, el teu comentari, la teva suggerència sobre els temes proposats o sobre allò de què vulguis parlar. Perquè es tracta d'això, de sentir altres veus, i no tan sols la nostra.

Per expresar la vostra opinió, us preguem que incorporeu el tema en el correu electrònic que heu d'enviar a l'Altraveu i i ho incorporarem al proper número.


LA CONSTITUCIÓ EUROPEA A DEBAT

Al proper febrer tindrem la possibilitat de participar al referèndum sobre el nou "Tractat pel que s'estableix una Constitució Europea". Serà sense cap dubte un referèndum on s'enfrontaran diversos arguments pro i contra el nou Tractat.

Ens agradaria els propers mesos facilitar un espai per a l'argumentació sobre aquesta temàtica a l'Altraveu. Esperem que ens envieu les vostres opinions, nosaltres les incorporarem a partir del mes de desembre en aquest apartat.

Participa per aconseguir que tots votem millor informats.


FÒRUM 2004

En l'editorial de l'Altraveu nº 18 ens preguntàvem sobre la conveniència o no de participar en el Fòrum de les Cultures 2004 que s'ha dut a terme a la ciutat de Barcelona i que ha tancat portes el mes de setembre, tenint en compte tots els arguments a favor i en contra que es van exposar inicialment dins dels col·lectius alternatius.

Ens preguntàvem si era possible, èticament i moralment, de participar d'un Fòrum que té com a patrocinadors a empreses gens sospitoses de lluitar pels valors solidaris, interculturals i de pau que són a la base d'aquest event. D'altra banda, la no participació tampoc permet que hi hagin les necessàries veus crítiques dins mateix del Fòrum.


Mentides del Fòrum 2004
publicat en la llista de distribució de Motivados
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

El Fòrum de les Cultures que pregonen als quatre vents caurà pel seu propi pes, només cal veure'n els socis i patrocinadors. On diuen "diàleg, estudi i reflexió” haurien de dir "mentides, imposició i corrupció".

Fem una repassada a algunes de les empreses que hi inverteixen i al perquè són contràries als principis que diuen defensar:


Els socis

El Corte Inglés: Propietària de Informática El Corte Inglés, SA que desenvolupa sistemes d'informació per a l'àrea de Defensa. És membre del Círculo de Tecnologías para la Defensa y la Seguridad.

Treball infantil generalitzat, nenes de 14 a 16 anys treballen durant jornades interminables en llocs de treball duríssims, no tenen sindicats, qualsevol queixa es solucionada amb l'acomiadament (Marroc, any 2002)...

Telefónica: A través de Telefónica Sistemas participa en programes de guerra electrònica, missatgeria militar,... És membre de l'As. de Fabricantes de Armamento y Material de Defensa de España.

Corrupció per tenir accés al mercat internacional i privatització del mercat públic (anys 1999 - 2000).

Contractes fraudolents amb el govern argentí provocant la greu crisi económica d’aquest país.

Toyota: Repetida corrupció per aconseguir legislació faborable (anys 1997 - 2000).

Endesa: Emet 73 millons de tonelades de CO2 a l’any, contaminació procedent de les seves centrals tèrmiques. Endesa és la quarta empresa europea en emissions causants del canvi climàtic. El 43% de l’electricitat que genera procedeix de les tèrmiques de carbó, el 34% de les centrals nuclears, l’11% dels embassaments i el 6% de les tèrmiques de fuel o gas.

Empresa criminal responsable de la destrucció de la vida dels ecosistemes de l’alt Bío – Bío i del poble pehuenche – mapuche (Chile 2003).

Empresa constructora de la línea d’Alta Tensió de les Gavarres. Línea imposada conjuntament amb la Generalitat que passa a pocs metres dels pobles i masies(llagostera, 2001).

Els patrocinadors

Coca-Cola: Finançament de la darrera campanya electoral de G. Bush, explotació infantil (Paquistan, any 1998), acomiadaments improcedents (Filipines, any 2000), assassinat de defensors dels drets dels treballadors (Colòmbia, any 2003), discriminació racial (EEUU, any 2000), corrupció institucional per obtenir privilegis (anys 1998 – 2001), destrucció del territori (Can Fenosa, 2003).

Iberia: Participa en programes de l'Armada Espanyola i de l'Exèrcit de l'Aire. També és responsable del saqueig econòmic d’Argentina amb la fraudolent compra d’Aerolíneas Argentinas.

Randstad: Important multinacional de serveis professionals a empreses i institucions. UMANO és l’empresa d’aquest grup especialitzada en selecció de personal. Aquestes empreses són el màxim exponent de la precarietat laboral, l’explotació, la competitivitat i la descriminació de les persones. Aquesta empresa contracta diariament 217.800 personas arreu de les seves oficines mundials.

Cola Cao: Marca de l'empresa Nutrexpa; dins la llista negra d'empreses sospitoses d'utilitzar productes transgènics

Henkel: Multinacional dedicada a productes químics, cosmètics i d’higiena. Corromp repetidament gent de les institucions per el·ludir els tractats internacionals sobre protecció del medi ambient (anys 1999 - 2000).

Damm: Involucrada en diversos escandols tant de carácter laboral com de salut pública per casos d’intoxicacions. Aquesta empresa prioritza els seus beneficis envers les condicions laborals dels seus treballadors i del control dels processos de producció i qualitat del seu producte.

Agbar: Empresa dedicada a la privatització de l’aigua pública, amenaça diariament aquest dret fonamental de les persones arreu del món. El propi president ho assegura en una entrevista “El negocio del agua es estratégico para nosotros y nos presentaremos a todos los concursos de privatización que se planteen, tanto en España como en otros países”.

Responsable de la privatització indiscriminada de l’aigua a Colombia, condemnant a bona part de la població a morir per enfermetats relacionades amb el consum d’aigua contaminada.

Pascual: Empresa que va engegar un boicot als productors catalans de llet degut a què considerava els preus d’aquesta massa elevats. Finalment ha hagut de rectificar gràcies al boicot popular. Empresa també polémica perquè intenta treure al mercat un producte etiquetat amb el nom de yogurt sense que porti els bacteris propis del yogurt.

Nestlé: Acomiadament de sindicalistes (Colombia, any 2002), explotació laboral amb tortura inclosa (China, any 2001), pràctiques antisindicalistes (Tailàndia, anya 1998), el·lusió de tractats internacionals per ampliar mercat (any 2001), incompliment d'acords de respecte del medi ambient (any 2000), utiltzació de tota mena de productes trangènics (França. any 2002), reeetiquetat de 200 tonelades de llet caducada per poder-la vendre (Colòmbia, any 2002), utilització de soja transgènica en productes declarats lliures de transgènics (Itàlia, anya 2000), venta d'un sucedani de llet materna que provoca 1,5 milions de morts infantils anuals.

Reclama 6 milions de dolars a Etiòpia per compensar la nacionalització d’una empresa Alemana ara fa 27 anys (que ni tansols era propietat seva e

Indra: És una important empresa d'armament que diu"posar a disposició de l'organització del Fòrum solucions d'avantguarda per garantir l'èxit de l'esdeveniment i crear un espai de trobada entorn de la diversitat cultural, el desenvolupament sostenible i les condicions de la pau".

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Es una fantochada
publicat en l'espai MUR-OFF de Motivados
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yo por supuesto no pienso participar en esta fantochada que supondrá el Fórum 2004. Nadie sabe cuales son los objetivos, ni hay un calendario de actos concretado, ni un listado de participantes definido, ni ...Y eso a falta de pocos
meses de su inicio.

Y no sólo son hartos sospechosas las empresas que promocionan tan magno acontecimiento. También da que pensar que el mayor proyecto urbanístico de la ciudad de Barcelona consista en la creación de unos megatemplos de la cultura vacios de contenido. ¿No hubiese sido mejor utilizar los espacios ya existentes en el centro de la ciudad y reservar todo ese terreno para la construcción de verdaderas viviendas sociales?

Me temo que viviremos la paradoja de ver como grandes personajes discuten sobre el problema del encarecimeinto de la vivienda en unos edificos que son causa directa de dicho problema. Y a un paso de los protagonistas pasivos de los debates centrados en la marginación social.

A Barcelona le costo muchísimo proyectarse internacionalmente debido a sucesivos gobiernos de marcado caracter centralista. Parece ser que este equipo de gobierno municipal conseguirá tirar por la borda todo este trabajo. Estoy convencido que ni nuestro ayuntamiento confía en esta payasada que parece será el Forum.

Se nos muere Copito, pero por lo menos a Barcelona siempre le quedará Gaudí.

MUR-OFF


Jose Manuel Cetina


 
 
Amunt

L'Altraveu no comparteix necessàriament les opinions expresades en els articles publicats