HOME
Home
Menú articles
Opinió
Democràcia local < Article anterior

Un balanç de Porto Alegre
Ricard Vilaregut


El Fòrum Social Mundial, la trobada altermundialista que va nèixer a Porto Alegre com a resposta a la cimera de Davos, ha arribat a la cinquena edició. Als Fórums Socials Mundials hi ha de tot i d’arreu. Des de l’extrema esquerra no reciclada que encara somnia amb una revolució de tall socialista (marxistes, leninistes, troskistes i fins maoistes) fins a l’esquerra socialdemocratitzada europea, passant per grups indígenes, moviments socials de tot tipus, sindicats, Ong’s, cristians de la Teologia de l’Alliberament, estudiants, i com no, les patums del moviment altermundialista. Els Galeano, Saramago, Ramonet, Esquivel i fins el convers Mayor Zaragoza, a banda d’aportar-hi la mística i la utopia imprescindible, són els encarregats de legitimar intel•lectualment el nou moviment.

En el fòrum d’enguany hi va passar un Lula que ja ha dit que qüestions com la reforma Agrària o el negar-se a pagar el deute Extern, res de res. Que si es barallen amb la banca i l’FMI, no sap que podria passar. Aquesta moderació ha provocat una crisi interna en el Partit dels Treballadors de Lula. L’aliança entre una classe mitja benestant però conscient de les desigualtats existents al país, i les corrents internes de l’esquerra revolucionària que va portar el PT al govern, està en perill. Els primers diuen que no es pot anar més enllà i demanen paciència; els altres que això no és amb el que havien quedat si aconseguien el poder. També hi va assistir ( faltaria menys!) l’inclassificable líder Veneçolà Chaves, el qual després de dir-li a Bush que no es posés nerviós, que de moment no pensaven atacar Whasington, li va recomanar que “si s’entestava a ser Superman, nosaltres seríem la seva Kryptonita”. El Fòrum Social però, no són ni els intel•lectuals místics ni els líders polítics. El més important, la força real del FSM, han estat les 2500 activitats realitzades (tallers, xerrades, conferencies i debats) i els 155.000 participants inscrits ( i mots més sense inscriure) que durant aquests dies han compartit coneixement, amistat i discussió.

Molts comenten que tot això està molt bé però que no hi ha una aplicació pràctica del que es predica; que quina funció fa el Fòrum i si pretén anar més enllà d’un espai de discussió i reflexió alternatives. Probablement, la força del moviment rau precisament en aquesta manca de definició, que la fa difícilment controlable. Amb tot, hi ha importants sectors que pensen que cal passar de la reivindicació a l’acció, que cal esdevenir un actor polític d’abast mundial amb capacitat d’incidència. Però per això calen estructures, amb alguna mena de direcció. I és aquí on rau el problema ( o la solució): el nou moviment altermundialització té com a elements que l’identifiquen, la participació horizontal, la recerca del consens per a la presa de decisions, i la manca de lideratges, almenys de tipus formal (tampoc cal ser ingenu).

La nova esquerra emergent està escarmentada de internacionalismes unificadors i vanguardies dirigents ja en desús. A més, poc tenen a veure l’esquerra llatinoamericana amb l’europea, per no parlar de la diferència entre els catalanets que hi hem anat amb la Visa a la butxaca, per si de cas, amb els soferts camperols dels Sense Terra, llevat d’un determinat diagnòstic i uns principis bàsics compartits. Mentre uns malden per aconseguir el que nosaltres ja tenim ( necessitats bàsiques cobertes, institucions fortes, estat del benestar, etc), a Europa, la lluita per combatre l’apatia social, el consumisme galopant o la manca de referents morals i ètics, són importants en el nostre context, però ben diferents a d’altres prioritats.

El fenomen de l’altermundialització no s’ha d’entendre tenint en compte vells paradigmes ja caducats; no és en absolut una reedició de cap nova Internacional Socialista. Els FSM són una mena de Big Bang: una concentració de forces i d’energia que explota repartint Kriptonites en forma de valors i pràctiques polítiques, que s’hauran d’adequar en cada context social i polític, sense dogmes, apriorismes, fatalismes mesiànics, ni encara menys solucions redemptores...que ja no colen. La nova esquerra, almenys la d’aquí, hauria de tenir clar que la teoria s’ha de construir amb la pràctica, aprofitant l’experiència anterior però sense repetir-ne els errors, amb humilitat i fortes dosis d’imaginació. D’aquí l’èxit de la sentència que ha aixoplugat a tantes persones de trajectòries i cosmovisions diferents: Un altre Món és Possible.

Una de les propostes interessants del FSM va en aquest sentit. Es tracta de fer Fòrums Socials Locals per tal de traslladar a cada racó de món l’esperit del FSM. Al meu entendre, aquest és l’esperit i l’interès de Porto Alegre, la traducció a lo local de totes les energies globals que es concentren a les trobades altermundialistes.


Ricard Vilaregut

Llicenciat en Humanitats

rvilaregut@uoc.edu


 

Amunt

L'Altraveu no comparteix necessàriament les opinions expresades en els articles publicats