HOME
Home
Menú articles
Opinió
Interculturalitat > Article següent

Comentari a l’article "El repte de la multiculturalitat" (Manuel Castells, El Periódico 2/01/05)
Article publicat a InternetDe tot el que he llegit des del 20 de desembre 2004 fins el 5 de gener del 2005, a banda del què fa referència als efectes del tsunami a l'Àsia - l'article periodístic que més m'ha impactat ha estat aquest : "El repte del multiculturalisme", d'en Manuel Castells , publicat al Periódico del diumenge dia 2 de gener.

No tant mediàtic com Chomsky o Pilger, Castells forma part d'aquesta raça de periodistes que aconsegueix fer-nos seguir creient en la premsa.

No necessita escriure tot un llibre ni tot un tractat per aconseguir fer-nos reflexionar profundament sobre el tema de la immigració, la diversitat cultural i les repercussions que els fluxos migratoris tenen ja i tindran encara més en el futur proper a les nostres societats europees.


"La relació entre diverses cultures obligades a coexistir rep un tractament diferent segons països i institucions. Un primer model, és el que anomenaré nacionalista, per no dir xenofòbic, que caracteritza països com Alemanya, Escandinàvia o el Japó.


El segon model és l'assimilacionista, típic de França i al qual Espanya s'aproxima, on es tracta d'acceptar la multietnicitat, però es rebutja el multiculturalisme, perquè s'exigeix que els immigrants abandonin la seva cultura i llengua i adoptin plenament la cultura de la societat d'acollida.


El tercer és l'anglès, que accepta el multiculturalisme però manté primorosament segregades les diferents comunitats entre elles i respecte a la societat anglesa,
amb invisibles i eficaces barreres de classe i de pertinença.
El quart és el model nord-americà (...)"


Manuel Castells ho té clar. Segons ell, cal optar pel model nordamericà, el que suposa l'acceptació del multiculturalisme.
I ho expressa així :

"(...) Amb el temps, les cultures originàries es transformen però no desapareixen en una cultura única. Aquest model de diversitat cultural nacional ha demostrat el seu dinamisme. (...)


I dóna l'exemple del que ha passat passa i passarà a Califòrnia.


"En els pròxims anys, l'acceptació o el rebuig del multiculturalisme, i la forma com es porti a terme una o altra opció, constituirà potser el problema social més important de Catalunya. Sembla poc realista oblidar la personalitat pròpia dels que han arribat I qualsevol forma repressiva de tractament de la diferència serà caldo de cultiu d'extremismes entre minories que se senten explotades." (...)

Castells continua, però crec que l'essència del seu article rau en el tros que he citat (ja prou llarg, però així evito desvirtuar de cap manera, em penso, les seves idees.

Deia que l'article m'ha interessat força perquè fins que no l'he llegit no m'havia plantejat el problema de la immigració al nostre país, i de manera més general a tota Europa, des d'aquest punt de vista.

I el fet que Castells proposi aquestes quatre categories-opcions fa que "el problema" sembli més clar i més senzill d'entendre... , només d'entendre, que no pas de resoldre ....
Però ja està bé això d'entendre les coses, oi?

Francament ... si m’haguessin proposat un joc, diguem-n'hi una enquesta, on m’haguessin proposat les quatre opcions d'una manera una mica ensucrada, crec que m'hauria decantat a favor de l'opció que aboga per demanar als de vénen de fora que facin a Roma el que fem a Roma.

Qualsevol persona amb una mica de cultura que s'ha desplaçat a d'altres països i més encara si es tracta d'altres cultures ja surt amb la idea que caldrà adaptar-se a les normes de joc que imperen en el lloc de destí: aprendre la nova llegua, respectar els costums i fins i tot mirar de fer propis una i altres...

Això deu haver sigut així sempre i arreu mentre el fenomen de la immigració ha estat controlat i no s'ha desbordat...

Crec que estaria bé demanar a Manuel Castells que seguís escrivint sobre el tema i l'anés matisant com a mínim unes quantes afirmacions per a entendre millor el què ens explica i el que proposa...

Es tan estrany posar-nos a la pell d'alemanys, escandinaus i japonesos que pretenen retardar la sensació d'invasió que experimenten en veure les quantitats de persones que arriben de fora? Si per a Castells l'opció d'aquest estats està tan allunyada del que sembla proposar com a bona opció, potser caldria analitzar-la seriosament i des de tots els punts de vista, oi? A mi m'agradaria llegir els arguments.


No crec que el tema sigui multietnicitat versus multiculturalitat sinó quanta immigració es pot encabir en quin espai i durant quin període de temps a fi de fer que la immigració sigui un factor positiu i favorable a propies i estranys i no un problema d’enfrontament de cultures, xenofòbies i reacismes.


Això és el tema.

M'ha sobtat força, però no m'ha escandalitzat ja massa, després de tot el que hem vist durant les últimes dècades, assabentar-me que la Gran Bretanya, el "bressol de la democràcia", segueix sent també el país paradigmàtic en hipocresia, egoisme i tots els pecats capitals i venials del món.

Això de mantenir "primorosament segregades les diferents comunitats, entre elles i entre la societat anglesa, amb invisibles i eficaces barreres de classe i pertinença", d'això, repeteixo, com se'n diu?

Tres o quatre dies després que El Periódico publiqués l'article de Manuel Castells, el mateix Periódico (o potser era La Vanguardia?) publicaven un altre article on es deia que, efectivament , l'exèrcit britànic havia desclassificat documents que demostraven que durant més de 20 anys s'havia discriminat els ciutadans de procedència hindú o pakistanesa, mitjançant un anomenat factor D... per evitar la contaminació de l’exèrcit...

Però això només és un exemple, que dona una mica la raó a en Castells ... A mi m'agradaria saber en pla voyeur i/o espieta, en què consisteixen aquestes "invisibles eficaces barreres de classe" .

Dit això, encara m'interessa més entendre on es troben els inconvenients de la opció que defensa França? No és potser en la mesura en què la immigració fa esforços per a integrar-se en la cultura d'adopció que disminueixen els problemes entre cultures? Que no està prou estudiat aquest tema?

Tot el seu article, magnífic , té tanmateix un defecte, i és al meu parer el de comparar coses incomparables... Estats Units no rep una immigració de cultura islàmica sinó de cultura llatina... els hispans que al 2020 seran majoria a Califòrnia potser canviaran la gastronomia i l'idioma majoritari parlat a Califòrnia, però segurament no variaran completament ni el sistema de valors i els referents religiosos d'aquell Estat.

El problema a Europa, més que als Estats Units és també el tema dels referents "occidentals" en oposició als valors del món islàmic. Ja m'agrada que es parli tan com calgui de la necessitat de crear espais de diàleg i d'enteniment i de debat i de construcció comuna de tot el que es vulgui.

Cal però també que el món islàmic es desempallegui de la reputació que té de fonamentalisme intransigent, traïdoria i antidemocràcia. I que ho demostri amb fets evolucionant ell també en la mesura en què se'ns demana a nosaltres que ens adaptem, entenguem, admetem, i assumim...

Benvolgut Manuel Castells, espero de la teva emeritud de la càtedra de la Universitat de Berkeley... que escriguis uns quants articles més sobre el tema i que hi filis més prim... molt més prim... perquè si no, no avancem prou. Ja fa anys que sempre espero trobar-me amb llibres i articles que ataquin realment el fons de les qüestions, allò de la segona part de la història, que sempre és la més interessant...


Estic fart i decebut d'apunts superficials i de retòriques vàries...

I val a dir que no és el teu cas... per això insisteixo: “el repte del multiculturalisme” és un gran tema. Si us plau, continua escrivint que ens interessa a tots.

Ben cordialment
Sani

Article publicat a Internet (http://www.lamevaweb.info/post/357/13250)

 

 

Amunt

L'Altraveu no comparteix necessàriament les opinions expresades en els articles publicats