HOME
Home
Menú articles
Opinió
Urbanisme > Article següent

El car sharing català
Maite GarciaQuè és el car sharing? És un nou model de mobilitat que racionalitza la utilització del cotxe i promociona l’ús del transport públic.

El funcionament es basa en la creació d’una flota de cotxes multiusuari, els diferents vehicles estaran repartits e diferents punts de la ciutat, punts estratègics ben relacionats amb el transport públic. Els usuaris del car sharing podran disposar d’un cotxe sempre que el necessitin només fent una reserva per telèfon o Internet. El sistema, compromès amb l'ecomobiltat, permet que els socis i clients disposin d'un cotxe assumint-ne només el cost estricte de l'usdefruit, ja que l'organització s'encarrega de tenir-lo sempre a punt. Els socis, que faran una petita aportació de capital, tindran a més descomptes en els abonaments del transport públic. L'Associació per a la Promoció del Transport Públic calcula que una família pot estalviar 2.500 euros anuals si renuncia al cotxe particular i s'acull a la fórmula de la flota compartida.

Els promotors del car sharing català han recollit unes 400 preinscripcions i calculen que amb 3.000 usuaris ja serà viable. Per altra banda els socis del car sharing tindran un descompte en e transport púbic ja que l’objectiu més important d’aquest nou sisema de mobilitat es justament promocionar l’ús del transpor públic, els deslaçaments a peu i amb bicicleta i per tant discriminar l’us del transpor privat.

Ara fa unes setmanes el govern català va autoritzar la constitució de la Fundació Privada Mobilitat Sostenible i Segura, encarregada de promoure'n la implantació. El vistiplau del govern era l'últim que faltava perquè es pugui constituir la fundació i el seu patronat, en què participaran també l'Ajuntament de Barcelona i l'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP). La fundació farà la primera aportació de capital a la futura empresa Catalunya Car Sharing, que s'ocuparà de gestionar directament el servei, d'acord amb el disseny de la mateixa PTP.

El sistema fa anys que funciona amb èxit en països d'Europa i Nord-amèrica. Només a Suïssa hi ha 50.000 abonats i més de 400 punts de recollida de vehicles.

En una primera fase aquest sistema es presentarà a Barcelona i l’Àrea Metropolitana. Posteriorment i en funció del seu desenvolupament s’anira extenent a la resta de Catalunya. Les preinscripcions les gestionarà l'Associació per a la Promoció del Transport Públic i es l’organisme que s’encarrega d’informar sobre el car sharing (info@laptp.org).


Maite Garcia


 

Amunt

L'Altraveu no comparteix necessàriament les opinions expresades en els articles publicats