HOME
Home
Menú articles
Opinió
Editorial  

Vist i no vist: la Constitució europea
Miquel Ortega, l’Altraveu


Diumenge dia 20 tenim l’oportunitat d’opinar, via referèndum, sobre el Tractat pel qual s’estableix una Constitució per a Europa. S’acaba així el cicle que es va obrir el mes d’octubre amb la convocatòria del referèndum.

Entenem que l’editorial de l’Altraveu no és l’espai per donar indicacions sobre l’opció de vot: que cadascun dels nostres lectors ho faci segons el seu propi criteri. Ens volem limitar a oferir, al lector crític, argumentació diversa perquè prengui una opció o altra seguint la seva pròpia opinió.

Entenem que els mitjans de comunicació majoritaris han subministrat més informació favorable a la constitució europea, i és per això que en aquest número de l’Altraveu adjuntem, en la secció de globalització, un manifest impulsat des d’una campanya organitzada per part d’alguns moviments socials i que pretén afavorir el vot negatiu en aquest proper referèndum. Altres fonts d’informació que opten pel vot negatiu les podeu trobar a les pàgines web d’alguns partits polítics: és el cas, per exemple, d’ERC http://www.esquerra.org/diguemno o d’ICV http://www.icv-euia.org/referendumeuropa/

Malgrat que no hem incorporat cap article favorable al tractat constitucional (entenem que l’Altraveu ha de donar espai justament a aquelles veus menys difoses) no deixeu tampoc de consultar, abans de votar, alguna de les pàgines d’internet favorables al tractat: PSC http://www.siaeuropa.com, CiU http://www.ciu.info/constitucioeuropea/parlem.html, PP http://www.pp.es/PP/esp/verFuturo.asp

Finalment, podreu trobar la informació institucional sobre aquesta Constitució a l’adreça web següent: http://www.constitucioneuropea.es/

Però sí que volem utilitzar aquestes línies per analitzar breument el procés previ a la votació i denunciar dos aspectes que entenem greus des del punt de vista democràtic. Creiem que la informació ha estat clarament insuficient i, en ocasions, simplement falsa.

La informació no ha estat suficient perquè el Govern (en tots els àmbits administratius) no ha ofert a la ciutadania prou informació perquè aquesta pugui opinar amb fonament. Aquest fet reflexa una greu deficiència democràtica que no hauríem ni podem ignorar.

El principal problema d’informació no s’ha esdevingut, en la nostra opinió, aquests darrers dies previs al referèdum. El problema cabdal de manca d’informació rau en el fet que, per saber si donarem suport o no el tractat constitucional, cal saber si aquest text legal suposa un pas endavant en la situació actual o, per contra, és un pas endarrera. Malauradament, en la darrera dècada ningú no ha explicat en què consisteix la realitat del projecte europeu. Si no coneixem el punt de partida, com podem saber si el tractat constitucional millora o empitjora la situació actual?

Possiblement el problema de la informació s’inicia amb un dèficit cultural de molts polítics catalans (i de la resta de l’Estat espanyol) pel que fa al projecte europeu. Sense prou coneixement envers el tema, són incapaços d’explicar-nos amb claredat ni els eixos bàsics del sistema de govern europeu. Aquest fet ho vam poder constatar en les darreres eleccions europees, on només els europarlamentaris eren capaços de parlar amb certa propietat; la resta tractava de situar la discussió en d’altres àmbits que no corresponien a la discussió europea. En aquesta campanya sobre la Constitució ha destacat, per la seva absència, la informació sobre què opinen d’aquesta Constitució en d’altres països, i quin tipus d’arguments es defensen. Al capdavall, no ens oblidem, les nostres votacions tindran un efecte sobre la resta dels països que constitueixen la Unió Europea. No hauria estat lògic, doncs, haver pogut copsar millor la perspectiva europea abans de votar?

La manca d’informació es veu potenciada per un cert menyspreu de la capacitat decissòria de la ciutadania per part dels partits polítics. S’assumeix que el tema europeu no interessa a la població, i es potencia la sensació que de fet no cal saber-ne res perquè els partits ja opinaran per nosaltres. Els partits, quan parlem d’Europa, deixen de ser mecanismes de l’engranatge democràtic, que comença amb i en el ciutadà, per passar a autoconsiderar-se sobirans i propietaris de la voluntat ciutadana. Un dèficit democràtic contra el que hauríem de lluitar. L’èxit democràtic no es mesura amb el número de vots, sinó amb el número de votants amb capacitat d’escollir lliurement i amb prou informació una opció o altra.

Finalment, la manca d’informació (o, millor dit, l’aplicació de la desinformació) s’ha incrementat gràcies als responsables de les campanyes de comunicació d’alguns partits polítics. Que intentin fer atractiu i simple el missatge, són aspectes que mai poden passar per sobre de la veracitat del que es tracta de comunicar. En aquesta campanya publicitària hi ha hagut missatges simplement falsos. Potser caldria recordar que els partits polítics han rebut recursos públics per fer arribar informacions certes i completes als ciutadans. Fer el contrari és una actitud profundament antidemocràtica.

Ara ja no estem a temps per canviar aquesta situació; només resta esperar que quan passi el referèndum la temàtica europea no sigui quelcom que cal oblidar. A casa nostra queda pendent un esforç per fer del projecte europeu una realitat democràtica.


Miquel Ortega

Altraveu

info@altraveu.org
http://www.altraveu.org




 

Amunt

L'Altraveu no comparteix necessàriament les opinions expresades en els articles publicats