HOME
Home
Menú Articles
Opinió
Projectes Ciutadans < Article anterior

Solidaritat amb els treballadors/es de Nissan
Xarxa solidària contra el tancament d’empreses


La Xarxa Solidària Contra el Tancament d’Empreses volem expressar la nostra solidaritat incondicional i la voluntat de posar-nos a disposició dels treballadors i treballadores de Nissan per donar tot el suport del qual siguem capaços.

Denunciem el suport escandalós que el Tribunal Suprem li ha donat a l’empresa quan, escudant-se en qüestions de forma, ha tingut la poca vergonya de suspendre la sentència del TSJC contra la doble escala salarial.

Denunciem el xantatge de la patronal que, el mateix dia que el Tribunal Suprem feia pública la seva decisió, reactivava l’ERE d’acomiadament de 166 treballadors/es i en presentava un altre, ampliant l’amenaça fins a 848 companys/es, el 20% de la plantilla, alhora que anunciava la deslocalització de part de la producció a Tailandia.

Nissan ha amenaçat de no fer més inversions a Catalunya si no disminueix els seus costos en un 30%. Amb l’amenaça dels acomiadaments vol imposar com sigui més temps de treball, augment de ritmes i la doble escala salarial. És d’altra banda escandalós que al•leguin falta de competitivitat tot just quan el grup Nissan acabar de fer públics beneficis rècord de 3.480 milions d’euros, convertint-se en un dels grups fabricant d’automòbils més rendibles del món.

Exigim del govern de la Generalitat una defensa ferma dels treballadors/es de Nissan. L’obligació de la Generalitat és exigir-li a l’empresa, en nom del poble de Catalunya, que abandoni el xantatge i negociï sense coaccions el conveni col•lectiu. L’arrogància i la prepotència patronal s’acabaria tan bon punt el conseller Rañé –que és qui ha d’autoritzar els EROs—declarés solemnement que no acceptarà cap xantatge i que els EROs no tenen cap possibilitat d’ésser aprovats. En realitat, llei en mà, la Generalitat no pot aprovar-los.

És clar que, perquè això sigui així, la Generalitat ha de canviar l’actitud que ha mantingut amb els EROs presentats per multinacionals com ara Samsung, Novalux-Philips, Domar, Printer o Seat. L’obligació de la Generalitat és impedir els abusos de les multinacionals i no, com fins ara, pressionar els treballadors/es perquè acceptin les condicions patronals. Tampoc no ens sembla justificable que el President Maragall hagi declarat fa poc que defensa la deslocalització d’empreses catalanes en nom de la competitivitat.

Demanem als sindicats fermesa, molt especialment a CCOO i UGT que són els qui tenen la més gran responsabilitat. No es tracta d’entrar en el joc del xantatge patronal sinó, altrament, der fer-los front, d’organitzar la solidaritat dels altres treballadors/es i de convertir el problema de Nissan en un auténtic problema social i polític. No s’haurien de repetir actuacions com les dels dos grans sindicats a Samsung, Printer o Seat. Els treballadors/es de Nissan de Cuernavaca (Mèxic), gràcies a la seva determinació, van assolir el proppassat 2 d’abril una important victòria, aconseguint un augment salarial del 4% i la retirada de l’expedient de 600 acomiadaments presentat per la multinacional.

Visca la lluita dels treballadors/es de Nissan! La vostra és la lluita de tots/es!


Xarxa solidària contra el tancament d’empreses

article publicat a Indymedia el 21 de maig de 2004 (http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/91844/index.php)

 

 

Amunt

L'Altraveu no comparteix necessàriament les opinions expresades en els articles publicats