HOME
Home
Menú Articles
Opinió
Globalització i Ciutat < Article anterior

No als tancaments d’empreses!
Xarxa Solidària Contra El Tancament d’Empreses

Aquestes setmanes diverses multinacionals han anunciat el tancament de les seves factories i acomiadaments massius. És el cas de Samsung, Novalux-Philips i Autotex en el Vallès; de Reno de Medici y Fisipe a El Prat; de Nissan a Zona Franca o Printer a St. Vicenç. Com abans Sintel, Lear o Valeo, bona part d’aquestes empreses han reconegut tenir beneficis. Algunes d’elles –com Samsung- han estat generosament subvencionades amb diners públics.

Ara, després d’anys de grans negocis, volen marxar, simplement perquè esperen guanyar més beneficis encara explotant mà d’obra més barata a l’Est d’Europa o Asia. I algunes encara pretenen arrodonir el negoci especulant amb els terrenys, com el cas de Samsung, Reno de Medici o Miniwatt.


No és veritat que els tancaments siguin inevitables

Ens presenten els tancaments com a “naturals” i inevitables, contra el que no es pot lluitar i com si l’únic possible ara fos aconseguir més indemnitzacions i promeses de recol•locació. Però els tancaments poden i han de ser evitats i, a més, les promeses de recol•locació són un frau. Com va passar amb Sintel i ara està passant a Lear, on dos anys després del tancament de l’empresa i amb el subsidi d’atur acabant-se, les i els recol.locats només estan en torn el 35%. Si les promeses fossin certes, per què no es comprometen a continuar pagant els salaris fins la recol•locació efectiva ?


Estem davant un autèntic delicte social

Un comerciant de Palau de Plegamans, afectat pel tancament de Samsung, deia: “les multinacionals són com els paràsits: venen, xuclen i se’n van”. I Samsung és un bon exemple, perquè, a més dels beneficis obtinguts del treball dels seus obrers, s’ha aprofitat de 6 milions d’euros en subvencions i ara pretén obtenir una plusvàlua escandalosa pels terrenys.

És un autèntic delicte social, conseqüència directa d’un sistema en el que només compten els beneficis, i per res importan la vida dels treballadors i treballadores. No podem donar per “natural” aquesta lògica salvatge ni quedar-nos sense fer res i dient que la solució és una indústria amb “més tecnologia i valor afegit”, com si hagués una sortida sense qüestionar aquest sistema capitalista en el què un petit grup de privilegiats decideix sobre la nostra vida i sobre el futur de països sencers.

Com acabarem si les multinacionals poden actuar amb aquesta impunitat? On treballarem nosaltres i els nostres fills davant la desertització industrial que ens ofereixen?


Hem de mobilitzar-nos per tal que la Generalitat prohibeixi els tancaments

Els secretaris de CCOO i UGT han recordat que “quan una multinacional decideix tancar una planta, no significa necessàriament que pugui fer-ho” i que “la legislació impedeix tancaments i acomiadaments massius sense que ho autoritzi la Generalitat”. Per aquest motiu, els dirigents sindicals han d’assumir la seva responsablitat: enfrontant-se als tancaments, posat tots els mitjans al servei de la unitat dels treballadors i cridant a la mobilització per exigir a la Generalitat que desautoritzi els plans de les multinaiconals i les obligui a mantenir la seva activitat i els llocs de treball.

El Govern ha de rebutjar aquests plans de desmantellament industrial, incloent aquells en els que les multinacionals –aplicant “comptabilitat creativa”- al•leguen pèrdues, i en aquest cas ha de realitzar-se una exhaustiva investigació de les seves comptes, amb totes les conseqüències penals que corresponguin. I si les multinacionals continuen amb els seus plans, el Govern hauria de fer-se càrrec de les empreses. No li faltarà el suport dels treballadors.

Ens solidaritzem amb tots els companys/es en lluita pel seu lloc de treball. Cridem als comités d’empresa i seccions sindicals, als moviments socials, a les organitzacions i entitats a enviar comunicats de suport i delegacions als treballadors/es afectats/es. Els ajuntaments i institucions també han de mullar-se sense por. Els moviment antiglobalització té davant seu el repte d’enfrontar-se a una de les conseqüències més brutals de la globalització capitalista.

Som partidaris de la unificació de la lluita de les diferents empreses amenaçades. Donem suport a la convocatòria d’aturades i manifestacions a les comarques afectades i altres accions de solidaritat. I, sobretot, exigim que ningú decideixi en nom dels treballadors.


Una Xarxa Solidària Contra el Tancament d’Empreses

Som un grup de companys/es provinents de diferents col•lectivos, sindicats, comités d’empresa, organitzacions i persones a títol individual que ens hem trobat per crear una XARXA SOLIDÀRIA CONTRA EL TANCAMENT D’EMPRESES, un espai obert per promoure i impulsar entre tots i totes la mobilització solidària.

Fem una crida als diferents col•lectius, entitats i persones que compartiu la nostra preocupació a enviar comunicats de solidaritat als treballadors amenaçats, a unir-vos a nosaltres en aquesta Xarxa Solidària.


Xarxa Solidària Contra El Tancament d’Empreses

xarxacontratancaments@moviments.net 

Amunt

L'Altraveu no comparteix necessàriament les opinions expresades en els articles publicats