HOME
Home
Menú Articles
Opinió
Editorial  

Un nou estil
Jaume Carbonell Aregall, l'Altraveu

Vam acabar l’any 2003 amb la il•lusió d’un govern català nou de trinca, inèdit i plural. Un aplec de partits d’esquerra (al més pur estil de l’olivera italiana) que finalitzava amb 23 anys de govern de dretes, un període tan profundament marcat pel lideratge d’un sol home, que ha originat una nova paraula en el llenguatge popular: pujolisme. Una època amb les seves llums, però també amb moltes ombres, sobretot pel que fa a política social, la política que sempre s’ha dit d’esquerres.

D’exemples en trobaríem per donar i per vendre. Des de l’encariment desmesurat de l’habitatge fins a l’augment de l’atur. Des de les polítiques d’immigració més restrictives fins a l’afavoriment de l’escola privada o concertada en detriment de l’ensenyament públic, gratuït i de qualitat. Des del creixement de l’economia no sostenible fins a les grans obres públiques d’impacte mediambiental irreversible. Qualsevol de les veus crítiques (sempre constructives) dels diferents col•lectius i associacions que han publicat a l’Altraveu en podria ser un bon exemple.

L’equip de l’Altraveu sap que les coses no canvien d’un dia per l’altra, però el canvi de govern ens omple, com a mínim, de l’esperança d’intentar fer les coses d’una altra manera, posant les persones i la natura per davant de l’economia i de les empreses. I no diem per davant dels interessos polítics perquè al final, lamentablement, tot acaba tenint sempre un rerafons econòmic.

Començàvem el 2004 il•lusionats per un nou projecte polític que aglutina diferents sensibilitats i que ha d’aprofundir en els temes socials (regulació –que no persecució- de la immigració, promoció de la interculturalitat, augment de l’habitatge social, creació de treball digne, aprofundiment en la qualitat de l’ensenyament, foment del diàleg i de la cultura…); en temes mediambientals (aplicació d’una nova cultura de l’aigua, aposta per una economia sostenible, foment de les energies renovables, millora del transport pùblic…); i també pel que fa a temes polítics (aconseguir major participació i consens social, progressar en el camp de la democràcia participativa i directa, treballar per una globalització més justa…), etc.

El nou govern, com tothom sap, està passant i passarà per crisis polítiques internes i externes, fomentades des del govern estatal de majoria conservadora, que no vol posar fàcil les coses a un govern on participen els socialistes i, oh sacrilegi!, un partit d’independentistes i un altre de neocomunistes. Representen un nou govern d’idees noves, que trenquen amb una visió centralista i conservadora d’una Espanya que es resisteix a trencar amb el passat i apostar per una nova manera de fer política. Els atacs contra el tripartit seran continus, d’això no en tenim cap dubte. No obstant, del nou govern català esperem una actitud nova, diferent, que sàpiga correspondre responsablement amb la confiança que la majoria dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya els hi ha dipositat. Que aposti pel diàleg i que escolti les persones. Que promogui una nova cultura de la política on la societat pren un paper important. Tenim l’esperanca que el nou tripartit pot apostar fort per donar un renovat impuls a tots els projectes i col•lectius socials dels quals hem donat testimoni a l’Altraveu. Que faciliti, per fi, que aquests projectes socials es duguin a terme i assoleixin els seus objectius. Nosaltres, d’il•lusió i d’esperança n’estem plens. Que tinguem sort. Tots. Ens la mereixem.

 

 

 

Amunt

L'Altraveu no comparteix necessàriament les opinions expresades en els articles publicats